Gør pølsevognskulturen​ til UNESCO verdensarv

Hjælp med at frede den danske skinkekutter

 

 

Engang var der over 700 pølsevogne i Danmark. I dag er der omkring 100.

Et dansk ikon har brug for dig mere end nogensinde før! Sammen skal vi sikre kulturen, sproget, charmen og hjertevarmen ved Café Fodkold. Sammen skal vi sikre pølsevognen for evigt. Til dette har vi faciliteret en underskriftindsamling, som skal understøtte vores UNESCO-ansøgning. Ansøgningen faciliteres af Danish Crown Foods på tværs af Tulip, GØL og Steff Houlberg. Andre pølsemænd er naturligvis også velkommen til at støtte op om initiativet.

Læs mere om UNESCO og ansøgningsproceduren her: https://whc.unesco.org/en/criteria/

Fritlagt hotdog

 

 

 

11.337 har skrevet under

– nu fortsætter kampen for at sikre pølsevognen for evigt

 

 

 

100 år med det hele

I 1921 rullede den første pølsevogn på gaden i Danmark. Faktisk var der 6 stk. Alle ejet af pølsevognens fader herhjemme; Charles Svendsen Stevns, der i mere end 10 år havde kæmpet for sin bevilling.

 

Pølsevognen i 1921 var noget mere simpel, end dem vi kender i dag. Det var groft sagt en hvid trækvogn med en kedel, der blev opvarmet med en primus. På menuen: En rød pølse med sennep for 25 øre og evt. et rundstykke til for 5 øre ekstra. Det var den første ”steet food” herhjemme og danskerne elskede ”en rød med brød”.

 

Menuen voksede også: Efter 2. verdenskrig kom ”hotdogs efter amerikansk recept”, der sammen med ketchup, rå og ristede løg var blevet introduceret af amerikanske soldater på orlov i Danmark. Og i starten af 80’erne kom den franske hotdog, som grisede mindre og var nemmere at have med på farten. Hvem der opfandt den franske hotdog / hapsdoggen / Monte Franken er der stadig til den dag i dag delte meninger om… 

 

Med tiden kom flere pølsemænd og pølsevogne til og i skinkekutterens storhedstid fra 50’erne til 70’erne var der mere end 700 vogne i Danmark. De mange pølsemænd var også blevet selvstændige ejere og begyndte at videreudvikle vognen ved bl.a. at bygge et læskur omkring pølsekedlen for at holde varmen. Pølsevognen var blevet et mødested, hvor man kunne mødes høj som lav.

Allans Pølser - Pølsevogn

 

I 2021 fylder den danske pølsevogn 100 år. Den er blevet en fast del af gadebilledet i storbyerne og andre steder har den smidt hjulene og slået rødder som stationære skinkeskure. Der er med tiden opstået en enestående kultur omkring pølsevognen, der i dag er en slags tidslomme, hvor der er tid til en snak med manden eller kvinden bag disken, og hvor man kan bestille med et særligt sprog – det såkaldte pølsevogns-slang.

Der er dog blevet længere mellem de danske pølsevogne. Engang var der over 700, mens der i dag kun er 100 pølsevogne tilbage i Danmark.

Hele Danmarks pølsevogn